u siebie w domu mam markizy zewnętrzne Fakro. Na poddaszu straszny upał bywa w lecie a mam tam sypialnie. Czasem bywało nie do wytrzymania. Markizy sprawdzają się super - chronią pomieszczenia przed nagrzewaniem - dla mnie to taka alternatywa dla klimatyzacji.
Fajne jest to, że mam pełną widoczność z okna a mnie w nim nie widać.
Często wybieranym rozwiązaniem są rolety zewnętrzne, montowane po drugiej stronie okna. Zapewniają nowoczesny design i sporą ochronę domu przed nagrzewaniem się, ponieważ stanowią barierę między szybą a padającymi na nią promieniami słonecznymi.
Też słyszałem, że takie markizy na poddaszu bardzo dobrze się sprawdzają. Tylko trzeba wiedzieć jak je prawidłowo dobrać do okna, trzeba je wykonywać na konkretny wymiar. I okna dachowe i takie rolety i markizy można znaleźć w ofercie https://roofliteplus.pl/produkty/rolety-i-markizy-zewnetrzne/ . Firma sprawdzona, z doświadczeniem, wykonują okna zarówno drewniane jak i plastikowe.