Za to jak, jak większość mężczyzn, uwielbiam mięso i wędliny pod każdą postacią. Udało mi się nawet znaleźć sklep masarski https://swojskiwyrob.pl/ i zastanawiam się, czy nie spróbować wyrobu wędlin, wędzenia itd? W sklepie można kupić cały niezbędny sprzęt, w tym nawet specjalne przyprawy do mięsa.
To może spróbuj zapisać się na jakieś warsztaty kulinarne https://www.cookup.pl/k/warsztaty/ ? Ja byłam na kursie Zero Waste Cooking. Nauczyłam się jak gotować smacznie i zdrowo ale tak żeby nie marnować jedzenia.
Skoro mowa o gotowaniu, to czy wiedzieliście ile wartości odżywczych i witamin ma w sobie taka niepozorna fasolka szparagowa? Ja sama byłam w szoku po przeczytaniu o jej zdrowotnych właściwościach tutaj. Zawsze lubiłam taką fasolkę, ale teraz, znacznie częściej używam jej do gotowania, albo jako dodatek do drugiego dania, lub do zupy.
Ja bardzo lubię gotowac. Lubię też improwizowac w kuchni, wymyślac jakieś swoje przepisy, ale też często po prostu biorę jakiś przepis z internetu. W internecie jest tego bardzo wiele. Jeżeli chodzi o jakiś konkretny portal to ostatnio spodobały mi się przepisy na potrawy z https://mowisalmon.pl/przepisy/grillowany-losos-z-kozim-serem/ .
U mnie rożnie z tym gotowaniem bywa, nie należę do najlepiej gotujących ale takie proste i łatwe https://www.przepisy.pl/przepis/krupnik-domowy przepisy jestem w stanie ogarnąć, takie zupy są pożywne i idealne na obiad zwłaszcza o tej porze roku
Zamiast musztardy miodowej można dać jakąkolwiek inną i dodać cukier.
Przyprawę Kamis można zastąpić mieszanką ziół: oregano, cząber, tymianek, bazylia, gorczyca, rozmaryn, majeranek, kolendra, ziele ang., pieprz, sól. Dodałam też dość hojnie ostra paprykę, ale to wg uznania.
Mięso pokroić w kostkę, zalać marynatą i odstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie wrzucić całość na patelnię i usmażyć. Dodać pokrojone w kostkę cukinię (bez skórki) i paprykę, podsmażyć mieszając, przykryć i zmniejszyć gaz. W tym czasie obrać ziemniaki, pokroić w talarki grubości nie mniej niż 5 mm (żeby sie nie rozpadły przy duszeniu). Talarkami przykryć duszące się mięso z warzywami, posypać odrobinę papryką słodką, tymiankiem i solą. Dusić na małym ogniu około 20 minut, aż ziemniaki "dojdą".
Czasem warto wybrać się do restauracji, gdzie można również bardzo dobrze zjeść i niekoniecznie drogo. Dobrym przykładem jest restauracja Szkutnia (http://www.szkutnia.waw.pl/ ) w Warszawie. Pyszne dania z kuchni włoskiej i nie tylko!
Do restauracji można udać się raz na jakiś czas, ale warto też pomyśleć o poszerzeniu swoich zdolności kulinarnych, a przepisów w sieci nie brakuje przecież, jest się czym inspirować. W ten sposób można znaleźć pomysły na kolację: http://gar.com.pl/co-na-k...szybka-kolacje/, które mogą urozmaicić nasze standardowe nudne dania, które jemy na co dzień.
Jeżeli chodzi o gotowanie to ja niedawno postanowiłam zrobic placki na skrobii kukurydzianej. Będę zamawiać ją z strony https://www.bee.pl/targro...kg_p997746.html słyszałam wiele opinii na jej temat oraz to że jest bardzo zdrowa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach