Forum Budowlane  Strona Główna Forum Budowlane
Forum Budowlane

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Budowa wiaty pod działalnosc gospodarcza.
Autor Wiadomość
KrzysztofStolar

Dołączył: 13 Lip 2010
Posty: 2
Wysłany: 2010-07-13, 18:18   Budowa wiaty pod działalnosc gospodarcza.

Witam was ! Otóż sprawa wygląda w następujący sposób, właśnie udało mi się skończyć szkołę w zawodzie stolarza i chciałbym spróbować otworzyć własny interesik. Aczkolwiek wiąże się to z dużymi kosztami bo nie mam za bardzo budynku pod taką działalność. I tutaj pojawia się moje zapytanie, bo wiem że pod wiatę bez stałego fundamentu nie trzeba pozwolenia, z tym że nie bardzo mam pojęcie jak się to ma do rozmiaru budynku, czy może metrażu.

Dysponuję sporą działką budowlaną, chciałbym postawić na niej wiatę o rozmiarach 20 x 10 m, która w środku miałaby być przedzielona na dwa pomieszczenia. Konstrukcja ma być drewniana, przykręcona do podłoża poprzez zabetonowane wcześniej metalowe kotwy, budynek z zewnątrz kryty blachą, pomiędzy belkami ocieplony watą i wewnątrz wykończony płytami gipsowymi. Dach dwuspadowy, w najwyższym miejscu miałby ok. 5m. Proszę was teraz o informacje na temat tego czy taki budynek wymaga jakichś pozwoleń ? Oczywiście miałby on być tylko składem drewna, nie mówimy tutaj o produkcji. Pozdrawiam i liczę na waszą pomoc. Krzysztof. :-)
 
     
REKLAMA 

Dołączył: 10 Lut 2011
Posty: 283
Wysłany: 2011-05-10, 12:40   

 
     
goodidea 
Starszy budowlaniec

Dołączył: 10 Lut 2011
Posty: 283
Wysłany: 2011-05-10, 12:40   

Takiej budowli w stałym gruncie (podmurówka itp) postawić nie możesz.Przepis dokładnie tłumaczy co można i jak bez pozwolenia na budowę (budowa domów).Jak to mi sąsiad zakwestionował postawienie drewutni w rogu naszych działek.Moja ma coś 15 mkw a ty tu o jakiś 75 mkw.Nie ma byka niczym tego nie przeskoczysz.Od momentu gdy miałem kontrole z Nadzoru budowlanego (Starostwo Powiatowe) z każdym problem to właśnie ja dzwonie do nich z zapytaniem.Zrób tak i ty.Działa to w obie strony.Wiem ,że dzwoniłeś gdzieś tam ale w Nadzorze budowlanym powiedzą ci wszystko to co możesz zrobić by potem Oni (po samych sobie ) tego nie zakwestionowali (firmy budowlane).
 
     
JMD_com_pl
Nowicjusz

Dołączył: 31 Maj 2012
Posty: 42
Wysłany: 2012-07-30, 12:22   

Zgadzam się z powyższą opinią. Najlepiej będzie jeżeli zadzwonisz do Starostwa,a dokładniej wydziału Nadzoru Budowlanego i zapytasz o szczegóły. Wtedy będziesz pewien na 100%.
_________________
www.jmd.com.pl - wkręty, śruby, kołki, zamocowania, elektronarzędzia.
 
     
Archi 55 
Nowicjusz

Dołączył: 01 Paź 2014
Posty: 21
Skąd: Kraków
  Wysłany: 2014-10-22, 01:53   

Budynek o pow. 200 m2 bez fundowania konstrukcji? Raczej bym nie ryzykował. Z tego co piszesz wynika jasno że nie będzie to obiekt tymczasowy - tak więc niezbędne jest pozwolenie na budowę a wcześniej decyzja WZiZT ( chyba że działka ma plan ).
pozdrawiam i zapraszam do lektury poradnika w którym omówiono szereg spraw formalno-prawnych związanych z budowa domu.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

Strona wygenerowana w 0.05 sekundy. Zapytań do SQL: 11