Moim zdaniem o wiele lepiej spisują się tradycyjne płytki - kuchnia często narażona jest na wiele czynników - odbywa się w niej wiele czynności, w tym gotowanie ;)
Niestety ale tłuszcz czy inne organiczne pozostałości mogą negatywnie odbijać się na panelach. Płytki w tym zakresie są o wiele łatwiejsze do czyszczenia.
Ja zdecydowałem się na takie rozwiązanie w swojej kuchni i jestem zadowolony. Zamawiałem w tym sklepie: http://nexterio.pl/14918,...-podlogowe.html - z uwagi na o wiele niższe ceny. Fakt, że wysyłka może wydawać się dość droga ale moim zdaniem warto ponieważ przy większej ilości można sporo zaoszczędzić.
Ja stawiam jednak na panele. Ale nie takie zwykłe tylko winylowe. Są one o wiele wytrzymalsze od zwykłych paneli, są antypoślizgowe, odporne na zawilgocenie i świetnie wyglądają. Kuchnię z reguły myje się częściej niż podłogi w innych pomieszczeniach. Do tego wiadomo, że się coś rozleje, nachlapie i takie tam. Te panele są na to odporne. Ja postawiłem na takie [URL= http://podlogi24.net/pane...o_c_860_1.html]http://podlogi24.net/pane...60_1.html[/URL] i jestem zadowolona. Super wyglądają, są ciche i cieplejsze przy chodzeniu niż płytki. Mam małe dzieci, więc dla mnie bezpieczeństwo, trwałość, wytrzymałość i jednocześnie wygoda użytkowania są bardzo ważne.
Płytki są solidne i dobrej jakości,wytrzymają przez lata więc polecam,akurat u nas znajdziecie ich szeroki wybór,samych dobrych i sprawdzonych producentów:) Teraz mamy kilka ciekawych kolekcji z Opoczna w świątecznej cenie.
Znam osoby, które zdecydowały się na panele w kuchni. Przede wszystkim są to kuchnie otwarte i osoby te chciały zatrzeć granice między kuchnią a przedpokojem. Panele w kuchni same w sobie nie są złe, ale trzeba je dobrze zamontować. Chodzi głównie o szczeliny między panelami, żeby nie przepuszczały pod spój np. wody czy oleju, jak to w kuchni.
Mam podobne zdanie na ten temat,płytki są najlepszą opcją,raz ze łatwe w utrzymaniu czystości,a dwa solidne i praktyczne,można wybrać bardzo ciekawy wzór.
Ale się czasy pozmieniały. Kiedyś podłogi to albo gumoleum albo parkiet. Teraz to płytki i to w szerokim wyborze. Jeśli chodzi o kuchenną podłogę również proponuję płytki - tylko zwróć uwagę na charakterystykę płytki. Nie każda do kuchni się nada. Znajomi niedawno robili kuchnię - mega prosta, bez udziwnień to kładli płytki na podłogę chyba ceramstic, ale wybór jest bardzo szeroki.
Panele naprawdę nie są dobrym rozwiązaniem jako materiał na podłogę do kuchni,zdecydowanie lepiej sprawdzą się w codziennym Użytkowaniu czy pielęgnacji zwykłe płytki w ciekawym kolorze pasujące do mebli oraz ścian.
Jeśli ktoś koniecznie chce drewno w kuchni to można się o nie pokusić, ale powinno być bardzo dobrze zaimpregnowane. Ewentualnie można zamontować płytki imitujące drewno.
Zaczynając remont kuchni nie braliśmy paneli pod uwagę. Fakt, meble mamy w stylu nowoczesnym. Ale firma aranżująca nam kuchnie - (Eltop- http://www.aranzacjekuchni.com.pl/ ) też uważała, że płytki są bardziej praktyczne. Po roku użytkowania mogę stwierdzić, że to był celny strzał. Nie wyobrażam sobie gotowania w kuchni przy panelach. Chyba bym musiał ciągle stać ze ścierką i uważać aby nic na podłogę nie kapło, szczególnie tłustego.
Takie płytki ze strony http://homebook.pl/produkty/plytki/stargres Ci się podobają? Według mnie są oryginalne i te pomarańczowe fajnie wyglądają. Jeszcze nie wiedziałem u nikogo takiej aranżacji :)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach