Forum Budowlane  Strona Główna Forum Budowlane
Praca - Oferty Pracy

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Budowa wiaty pod działalnosc gospodarcza.
Autor Wiadomość
KrzysztofStolar

Dołączył: 13 Lip 2010
Posty: 2
Wysłany: 2010-07-13, 18:18   Budowa wiaty pod działalnosc gospodarcza.

Witam was ! Otóż sprawa wygląda w następujący sposób, właśnie udało mi się skończyć szkołę w zawodzie stolarza i chciałbym spróbować otworzyć własny interesik. Aczkolwiek wiąże się to z dużymi kosztami bo nie mam za bardzo budynku pod taką działalność. I tutaj pojawia się moje zapytanie, bo wiem że pod wiatę bez stałego fundamentu nie trzeba pozwolenia, z tym że nie bardzo mam pojęcie jak się to ma do rozmiaru budynku, czy może metrażu.

Dysponuję sporą działką budowlaną, chciałbym postawić na niej wiatę o rozmiarach 20 x 10 m, która w środku miałaby być przedzielona na dwa pomieszczenia. Konstrukcja ma być drewniana, przykręcona do podłoża poprzez zabetonowane wcześniej metalowe kotwy, budynek z zewnątrz kryty blachą, pomiędzy belkami ocieplony watą i wewnątrz wykończony płytami gipsowymi. Dach dwuspadowy, w najwyższym miejscu miałby ok. 5m. Proszę was teraz o informacje na temat tego czy taki budynek wymaga jakichś pozwoleń ? Oczywiście miałby on być tylko składem drewna, nie mówimy tutaj o produkcji. Pozdrawiam i liczę na waszą pomoc. Krzysztof. :-)
 
     
REKLAMA 

Dołączył: 10 Lut 2011
Posty: 283
Wysłany: 2011-05-10, 12:40   

 
     
goodidea 
Starszy budowlaniec

Dołączył: 10 Lut 2011
Posty: 283
Wysłany: 2011-05-10, 12:40   

Takiej budowli w stałym gruncie (podmurówka itp) postawić nie możesz.Przepis dokładnie tłumaczy co można i jak bez pozwolenia na budowę (budowa domów).Jak to mi sąsiad zakwestionował postawienie drewutni w rogu naszych działek.Moja ma coś 15 mkw a ty tu o jakiś 75 mkw.Nie ma byka niczym tego nie przeskoczysz.Od momentu gdy miałem kontrole z Nadzoru budowlanego (Starostwo Powiatowe) z każdym problem to właśnie ja dzwonie do nich z zapytaniem.Zrób tak i ty.Działa to w obie strony.Wiem ,że dzwoniłeś gdzieś tam ale w Nadzorze budowlanym powiedzą ci wszystko to co możesz zrobić by potem Oni (po samych sobie ) tego nie zakwestionowali (firmy budowlane).
 
     
JMD_com_pl
Nowicjusz

Dołączył: 31 Maj 2012
Posty: 42
Wysłany: 2012-07-30, 12:22   

Zgadzam się z powyższą opinią. Najlepiej będzie jeżeli zadzwonisz do Starostwa,a dokładniej wydziału Nadzoru Budowlanego i zapytasz o szczegóły. Wtedy będziesz pewien na 100%.
_________________
www.jmd.com.pl - wkręty, śruby, kołki, zamocowania, elektronarzędzia.
 
     
Archi 55 
Nowicjusz

Dołączył: 01 Paź 2014
Posty: 21
Skąd: Kraków
  Wysłany: 2014-10-22, 01:53   

Budynek o pow. 200 m2 bez fundowania konstrukcji? Raczej bym nie ryzykował. Z tego co piszesz wynika jasno że nie będzie to obiekt tymczasowy - tak więc niezbędne jest pozwolenie na budowę a wcześniej decyzja WZiZT ( chyba że działka ma plan ).
pozdrawiam i zapraszam do lektury poradnika w którym omówiono szereg spraw formalno-prawnych związanych z budowa domu.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

| | Darmowe fora | Reklama
Next-ImmoPraca - Oferty PracyOgłoszenia e-gratka.infoStellenangebote - StellenanzeigeNext-Cars24.com
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 11